Iedereen die wel eens met slachtoffers heeft gewerkt als coach of therapeut, herkent het: het lijkt wel alsof ze in de slachtofferrol blijven hangen. Alsof ze ‘hechten’ aan de rol en almaar geen grip krijgen op hun eigen leven. Wat je ook probeert, iedere vooruitgang wordt gevolgd door een terugval.
Dat ligt niet aan jou, dat ligt niet aan degene die je begeleid, maar dat ligt aan de ‘systemische verstrikking’ waarin het slachtoffer vast zit.
Minderjarigen
Zeker als het gaat om mensen die als kind slachtoffer werden van bijvoorbeeld pesten, mishandeling of incest blijkt het machteloze gevoel het te hebben overgenomen. Je kunt blijven herhalen dat het niet hun schuld was wat ze is overkomen, het dringt gewoon niet echt door, alsof de schuld en de schaamte aan hen vast zijn blijven plakken.
Systemisch kijken
Als je systemisch gaat kijken, dan zie je dat dit ook klopt: het slachtoffer loopt rond met schaamte , schuld en verantwoordelijkheid die horen bij de dader en de andere mensen die de minderjaren hadden horen te beschermen.
Last
Degenen die verantwoordelijk waren, dragen die last namelijk niet zelf. Het kind krijgt juist voortdurend boodschappen dat het zelf iets had moeten doen aan het pesten (of zich er niets van aantrekken), slachtoffers van zedenmisdrijven hebben zelden ouders die hen vertellen dat zij er verantwoordelijk voor zijn om hen te beschermen.
Meezeulen
Het slachtoffer zeult de schuld en schaamte van de volwassenen dus mee in de rugzak en komt geen millimeter vooruit. Op een plaatje ziet dat er zo uit: het kind draagt wat bij de grote mensen hoort. Geen wonder dat iemand dat slachtofferschap zo moeilijk kan loslaten.
Dé manier
Er is echter een uitstekende manier om daar verandering in te brengen: met een systemische slachtoffer-opstelling. Met dit ritueel ontdoet het slachtoffer zich van verantwoordelijkheid die niet bij hem/haar hoort. En ervaart EINDELIJK weer wat het is om onschuldig te zijn.
Kom het leren!
Ben je een ervaren coach of therapeut of begeleider, dan leer ik je graag hoe je deze bevrijdende opstelling vormgeeft en slachtoffers een quantumsporng laat maken in het terugvinden van zichzelf en hun eigen grenzen.
In één dag leer je:
1. Hoe je in kaart brengt wie er eigenlijk allemaal betrokken zijn bij dader en slachtoffer.
2. Hoe je het slachtoffer laat voelen wat hij/zij heeft overgenomen aan verantwoordelijkheid, schuld en schaamte.
3. Hoe je de loyaliteit van slachtoffer naar dader, ouders en andere volwassenen helpt doorbreken.
3. Hoe je ervoor zorgt dat de cliënt zijn/haar onschuld weer in alle cellen gaat voelen.
Kom het leren!
Ook jij kunt dit leren! Je kunt de mensen die je begeleidt bevrijden van de schuld en schaamte die nu in de weg staan van een vrij leven. Kom naar de workshop in Culemborg en doe mee!
Lees hier meer over de dag over het begeleiden van slachtoffers.
Zo ziet een onschuldig slachtoffer er uit:
de verantwoordelijkheid ligt bij de dader, de ouders en andere volwassenen. Het kind is onschuldig.