Opleiding Familieopstellingen op tafel begeleiden

Wil je als coach, therapeut of begeleider in jouw sessies 1 op 1 effectief leren werken met familieopstellingen? Dan is deze vierdaagse Opleiding Familieopstellingen op tafel geschikt voor jou. Deze cursus is SKJ (54 punten) geaccrediteerd. Je kunt voor deze cursus in aanmerking komen voor €1.000 STAP subsidie.

In de cursus ligt de nadruk op het herkennen van systemische patronen. Je begeleidt je eerste opstellingen op tafel en ervaart wat er allemaal voor komt kijken. Je gaat je eigen systemische verstrikkingen herkennen en krijgt van je mede-studenten onder toezicht van de docent opstellingen om je te bevrijden uit die verstrikkingen en jouw eigen plek in te nemen in je gezin van herkomst. Daardoor kom je sterker te staan als begeleider.

Met familieopstellingen op tafel kun je bijzonder veel voor je cliënt betekenen met behulp van (in de basis) simpele, ordenende opstellingen.
Je helpt je cliënt helende bewegingen maken, zodat hij/zij zich uit verstrikkingen kan losmaken en die transformeert naar een gezonde verbinding en doorvoelde autonomie.

Dit kan je alleen aan je cliënt bieden als je dit proces ook zelf hebt doorlopen. In deze cursus ligt daarom evenveel nadruk op het proces in jouw rol als cliënt als op het verbeteren van je professionele vaardigheden in jouw rol van begeleider.

Tijdens deze kennismakingscursus leer je gestructureerde opstellingen, waarbij je als begeleider het voortouw neemt om de orde in het systeem te herstellen.

Je leert:

  • Waarnemen waar en hoe je cliënt verstrikt zit in zijn/haar systeem van herkomst;
  • Herkennen van verschillende vormen van parentificatie en ‘overgenomen plekken’;
  • Je eigen plek in te nemen in je systeem van herkomst
  • Je eigen parentificatie herkennen
  • Familieopstellingen toepassen om je cliënt de eigen plek in te laten nemen;
  • Leiding te nemen over het proces;
  • Puur ‘systemisch’ te werken. Dus niet ‘therapeutiseren’ en ingaan op de gevoelens van de cliënt, maar je cliënt ondersteunen bij en stimuleren tot het maken van de gewenste helende bewegingen;
  • Nauwkeurig formuleren van je helende zinnen;
  • Je eigen neigingen (en oordelen) als begeleider herkennen;
  • Tegelijk op de ‘neutrale plek’ te staan én sturing te geven aan het leerproces van je cliënt.

Theorie en praktijk gaan deze vierdaagse cursus Familieopstellen op tafel hand in hand.

Voor wie?
De cursus geschikt voor coaches, therapeuten en begeleiders die minstens drie jaar werken. De cursus is ook toegankelijk voor begeleiders, coaches en therapeuten die zelf familieopstellingen hebben ervaren of een opleiding op het gebied van systemisch werk hebben gedaan.
Deze aanpak op tafel is namelijk fundamenteel anders dan de aanpak met representanten.

Intake
Er vindt vooraf een intakegesprek plaats (via Zoom) op basis van door jou ingevulde motivatievragen. Omdat deze werkvorm veel van je vraagt, is zelfreflectief vermogen van groot belang.

Wat is het resultaat van het volgen van de cursus?

• Je herkent aan de situatie, het gedrag en het verleden en de actuele situatie die de je cliënt aan je voorlegt dat je met een verstoring in het systeem te maken hebt
• Je kunt leiding geven aan een basis familieopstelling met gebruik van poppetjes
• Je weet wanneer je systemisch werkt en wanneer ‘therapeutisch’.

Praktisch
De cursus vindt plaats bij de
Beeldkracht Academie
Tollenstraat 39
4103 BD Culemborg

Lesdagen cursus Familieopstellingen Begeleiden
De lesdagen zijn van 10.00- 16.30 uur.
Lunch, koffie, thee en vers fruit zijn inbegrepen in de cursusprijs.
Je krijgt toegang tot de online leeromgeving.

Online les
Daarin krijg je per cursusdag voorafgaand aan de lesdag een online les van ruim een uur. Ook krijg je per pdf een stappenplan van de opstelling. De opstelling wordt daarin stap voor stap uitgelegd, inclusief de ordenende en helende zinnen die van toepassing zijn.

Les in een kleine groep
De groepsgrootte is maximaal vijf.
Je krijgt dus veel individuele aandacht, zowel voor je persoonlijke proces als voor het versterken van je professionele kwaliteiten.

“Ik wens dat velen zich zullen inschrijven en echt volledig door de shit die ze onderweg tegenkomen, heen durven te gaan! Ik voel me eindelijk STEVIG op mijn plek, welkom, vol vertrouwen en zelfverzekerder dan ooit.”
een cursiste.

 

Investering
De cursus kost €1.795,00 inclusief btw. Stap budget inzetten is mogelijk. Op 1 mei 2023 kan voor de cursussen die starten tussen eind mei en eind juni budget worden aangevraagd.

Accreditatie
De cursus is geaccrediteerd met 54 punten door de SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Het nummer is SKJ211423.

 

DATA

 

STAP aanvragen op 3 juli voor de volgende groepen

Groep R  

4 plekken

Op de dinsdagen 19 september, 7 november, 12 december 2023 en 16 januari 2024 

Groep S

Vier dinsdagen: 3 oktober, 14 november, 19 december 2023 en 23 januari 2024

Groep T -VOL-

Op de donderdagen 28 september, 9 november, 14 december en 18 januari

Groep W (reservegroep)

Op de donderdagen 5 oktober, 16 november, 21 december en 25 januari

 

Lesprogramma per lesdag:

Lesdag 1: Plek in de kinderrij
Algemene uitleg familieopstellen, opstellen van de kinderrij.

Lesdag 2: Parentificatie
Parentificatie herkennen en oplossen door je cliënt helpen bij het innemen van de eigen plek als kind ten opzichte van de ouders.

Lesdag 3. Overgenomen lasten teruggeven
Overgenomen systemische lasten herkennen en laten teruggeven aan degene in het systeem waar ze bij horen.

Lesdag 4. Inclusie en rouw
We onderzoeken miskramen en abortussen in het systeem van herkomst en hoe je die een plek kunt geven en jouw cliënt de rouw die daaruit voortkomt. laat nemen.

Lesplan downloaden
Je kunt het inhoudelijke leerplan van de cursus hier downloaden.

De docent:
Docent Caroline Franssen werkt ruim vijftien jaar met familieopstellingen op tafel en heeft specifieke interventies ontwikkeld die de kern van je cliënt versterken. Ze geeft to the point instructies en aanwijzingen en nauwkeurige, heldere feedback. Ze zorgt ervoor dat je de non-verbale signalen van je cliënt nauwkeurig gaat waarnemen en de verbale signalen van je cliënten leert interpreteren binnen het systemische kader. Ze helpt je om heldere taal te spreken en je intuïtie te volgen.

Intakeprocedure
Als je belangstelling hebt voor deze cursus, willen we je graag beter leren kennen. Dat doen we tijdens een intakegesprek op Zoom. Aan de hand van jouw antwoorden op de intakevragen bespreken we jouw leerdoelen en heb je gelegenheid om ons vragen te stellen.
Na afloop van het gesprek beslis jij of je aan de cursus mee wilt doen.

Wil je de intakevragen ontvangen?
Stuur dan een bericht met dit formulier:

Eerst meer weten? Schrijf je hiernaast in voor een gratis webinar.

Vervolg mogelijkheden
Deze cursus is de ‘opstapcursus’ van de Relatie Academie, hierna kun je meedoen aan de vervolgcursus Slim en effectief coachen met Beeldkracht. Ook kun je meedoen aan de workshop De sleutel tot herstel na seksueel misbruik.

 

Eerst meer weten?

Meld je dan hieronder aan voor het eerstvolgende webinar over de cursus Familieopstellingen op tafel.