Stap toch eens uit dat slachtofferschap!

Als je met mensen werkt, heb je het vast wel eens gehad: je ergert je rot omdat iemand ‘blijft hangen in slachtofferschap’. Je vindt dat diegene moet ophouden met zielig en hulpeloos doen en weer regie over het eigen leven moet nemen.

Dat diegene dat gevoel van machteloosheid nou eindelijk eens moet loslaten. Het is een houding die niet helpt en die je cliënt absoluut niet verder gaat helpen. Je ergert je een beetje en verliest je normale neutraliteit.

Passief
Als begeleiders ergeren we ons aan mensen die passief zijn geworden of anderen de schuld geven van hun eigen misere. Maar hoe streng je ook optreedt, het verandert niets. Sessie na sessie merk je dat het hen niet lukt om hun leven weer in eigen hand te nemen.

Overladen
Eigenlijk weet je dan dat er iets groters aan de hand is. Je cliënt is namelijk onderdeel van een systeem. En in dat systeem heeft zij doordat de dader over haar grenzen ging en niemand haar beschermde, de rol gekregen om alle schuld en schaamte te dragen van iedereen die betrokken was bij de daden waarvan zij slachtoffer werd. Geen wonder dat zij zelf niet meer in beweging kan komen. Ze is overladen met verantwoordelijkheden van anderen.

Geen verandering
Hoe hard en hoe vaak je ook tegen een slachtoffer zegt dat zij er zelf niets aan kon doen en dat zij onschuldig is, door de systemische belasting komt dat niet binnen en brengt het geen verandering.

Symbolisch terugleggen
Wat je wel kunt doen om een slachtoffer te helpen, is een systemisch ritueel waarin je haar de verantwoordelijkheid symbolisch terug laat leggen bij iedereen die betrokken was (of zich juist afzijdig hield terwijl het gebeurde.

Verantwoordelijkheid
Dat ritueel heb ik ontwikkeld door met veel slachtoffers te werken en steeds beter inzicht te krijgen in de verantwoordelijkheid die de omgeving en wij als maatschappij hebben om kinderen te beschermen tegen zaken als pesten en fysiek, emotioneel en seksueel geweld.

Puurheid
Als je dit ritueel met jouw cliënten doet, zullen ze daarna uit de slachtofferrol los komen. Omdat ze alleen nog maar hun eigen verantwoordelijkheid dragen. En omdat ze hun eigen onschuld voelen. Vanuit deze puurheid, kijken ze weer grip op hun eigen leven. Zelfs fysiek kunnen ze erna beter ontspannen.

Workshop
De eerstvolgende workshop is al aanstaande donderdag 7 september en er is door ziekte een plek vrijgevallen.Lees hier meer: https://beeldkracht.eu/systemisch-begeleiden-slachtoffers/