Kunst gebruiken om te helen

Mensen die een sessie bij me gedaan hebben, raad ik vaak aan om hun ervaringen te verwerken via hun creativiteit. Bijvoorbeeld door te schilderen of te boetseren. Door zelf uit te beelden wat je het meegemaakt, geef je het een plek.

Betty van Engelen verwerkte haar helende reis door middel van het maken van foto’s. Zij deed sessies bij mij rond het helen van het seksueel misbruik dat ze meemaakte. Nu brengt Betty een boek uit: “Als blikken kunnen helen”

Over die sessies schrijft ze:
“Na misbruik draagt de ‘zwakste schakel’, het slachtoffer, de zwaarste lasten. Dat staat herstel in de weg, want het slachtoffer kan nooit de schuld en de schaamte van de dader en degenen die haar hadden moeten beschermen, oplossen. De sleutel naar herstel is de lasten en verantwoordelijkheden van anderen af te leggen.” (Caroline Franssen)

Zou het waar zijn?
“Ik herinner me nog hoe deze alinea bij me binnenkwam. Zou het waar zijn? Zou het mogelijk zijn om de ‘rondslingerende schuld’ terug te leggen waar die hoort? Ergens wist ik rationeel dat ik niet schuldig was aan het (seksueel) misbruik, maar ik voelde het niet zo en bleef loyaal aan de daders en omstanders.

Loodzwaar
De dag bij Caroline was zwaar, loodzwaar, maar wat viel er een last van me af! Rondlopend en van afstand kijkend naar de opstelling kon ik opeens de eenzaamheid en het verdriet van dat kleine meisje toelaten en ‘voelen’.
De setting was zo veilig dat ik zelfs 2 sessies gedaan heb. Misbruik toen ik ca 3 jaar was en later toen ik 10 jaar was. Ik was al een eind op weg, maar deze sessie voelde als een super helingssessie. Zoveel erkenning en begrip voor dat kleine meisje, dat onschuldig was.”

Betty van Engelen, Lettele 25 september 2023

Boek bestellen
“Als blikken kunnen helen” zoekt sponsoren.
Je kunt het via deze link voor €35 bestellen via voor de kunst.