Het is fijn om te geven. Om andere mensen gelukkig of te helpen. Er is bovendien een verleidelijke mythe rond geven en ontvangen waar mensen graag in geloven. Hoe meer je geeft, hoe meer zult ontvangen, dat is de mythe die leeft. Helaas is het niet waar dat meer geven ook zorgt voor meer ontvangen. Want geven en ontvangen zijn twee hele verschillende bewegingen. En als je goed bent in geven, betekent het vaak dat je juist slecht bent in ontvangen.
Dus het omgekeerde is eerder waar: hoe meer je geeft, des te minder ontvang je.
Geven
Bij geven heb je aandacht voor de ander, je stemt je af op wat hij of zij nodig heeft en maakt een keuze of je al of niet wil geven. Het is een actieve daad, je wil is erbij betrokken. Geven geeft vaak ook een goed gevoel. Je bent blij dat je iets voor een ander kunt betekenen. Je hebt controle.
Ontvangen
Ontvangen is een andere beweging. Een ander geeft iets aan jou, dat jij ontvangt. Je stelt je open en kwetsbaar op. Je laat toe wat de ander je geeft. Dat vraagt om jouw overgave. Bij ontvangen is je wil minder actief. Je kunt weliswaar vragen wat je nodig hebt, maar je bepaalt niet of dat ook gegeven wordt. Jij hebt geen controle.
Ontvankelijk
Als je je blijft richten op geven, hoef je geen aandacht te besteden aan de kant van ontvangen. Je hoeft je niet bezig te houden met de vraag of jij je wel open kunt stellen. Of je wel toe kunt laten, of je echt ontvankelijk kunt zijn voor wat zich aandient. Of je anderen wel nodig durft te hebben.
Onderzoek
Zo lang je je aandacht blijft richten op geven, hoef jij niet te onderzoeken of jij misschien over-kritisch bent, of controle wilt houden. Je hoeft je ook niet af te vragen in hoeverre in staat bent tot wederkerigheid en gelijkwaardigheid in je relatie. Of je niet over-zelfstandig bent en zo slecht in hulp vragen dat je er op cruciale momenten alleen voor staat.
Patroon
Meer geven dan je ontvangt, is één van de belangrijkste ‘systemische patronen’. Het patroon ontstaat in relatie tot je ouders, meestal al heel jong. Je ging liefde aandacht en zorg aan je ouders geven, in de hoop dat zij jou liefde zouden geven. Terwijl het natuurlijk niet je taak als kind is om voor je ouders te zorgen. Het is hun taak om voor jou te zorgen. Dit patroon is oud en je bent ontzettend goed geworden in niemand nodig hebben.
Hulpverleners
Vrijwel alle hulpverleners, coaches, therapeuten, advocaten, mediators en jongerenwerkers hebben dit patroon super goed ontwikkeld. Ze richten zich op het geven aan anderen en zijn vaak zelf niet zo goed in het ontvangen.
Eigen patronen
En mensen die hulp zoeken, zijn vaak de mensen die veel geven en veel verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn degenen die overspannen en burnout raken. Maar hoe wil je een cliënt leren om meer balans te brengen tussen geven en ontvangen als jouw eigen patroon ook geven is? Als jij soms meer verantwoordelijkheid neemt voor het oplossen van diens problemen dan de cliënt zelf? Dan moet je eerst zelf je patronen veranderen.
Diepgang
Dat is niet zo simpel, want je hebt waarschijnlijk al vele cursussen en/of therapie achter de rug, waar je al gekeken hebt naar je eigen patronen en je hebt daarin ook echt vorderingen gemaakt. Toch ben je nog niet echt bij de ‘onderlaag’ geweest waar het patroon is ontstaan. Deze diepgang bied ik je wel in de opleiding Familieopstellingen op tafel begeleiden.
Nauwkeurig
Omdat we met een kleine groep van vier of vijf studenten werken, is er alle aandacht om nauwkeurig te kijken naar jouw patronen. De patronen waardoor je gaat dragen wat van de cliënt is, zoekt naar de toestemming van je cliënt of door je cliënt aardig gevonden wilt worden waardoor je net niet écht de leiding neemt over de sessie.
Voor jezelf én voor de ander
In deze opleiding is de balans dus helemaal in orde: je doet het voor jezelf ém voor de ander. Want je leert vier opstellingen die je kunt toepassen in je werk en die waarmee je de patronen van je cliënt transformeert, zodat die weer vrij is om eigen keuzes te maken en zelf de regie over zijn/haar leven ervaart.
Gratis webinar
Iedere maand geef ik een webinar over deze opleiding. Het eerste webinar is woensdag 11 oktober. Je kunt je hier inschrijven.
Wat je gaat leren op een rijtje
In deze pdf staat alles precies opgesomd. De opleiding combineert on- en offline leren: voor iedere lesdag krijg je een theorieles online en ook kun je kijken naar een video van een demonstratiesessie.