De automatische piloot

De meeste mensen hoeven er niet lang over na te denken als je hen vraagt hoe hun automatische piloot er uit zit. De één heeft de pleaser. De ander de harde werker. Er zijn mensen bij wie de lamlendige het roer geregeld grijpt: dan komt er niets meer uit hun handen. En veel mensen herkennen het gevoel van tekortschieten dat ontstaat als de innerlijke criticus het stuur overneemt.

Soms wisselen ze elkaar af. Dan probeer je zelf de koers te bepalen, maar blijkt dat je gewoon een andere  in de cockpit hebt gezet. Je automatische piloten zijn namelijk hardnekkige gasten. Ze geven hun stoel niet zomaar op. Als je er goed over nadenkt, kom je er achter dat je ze al lang geleden hun plaatsen hebt toegekend. Ze hebben op jouw verzoek het roer overgenomen toen jij als kind emotioneel niet uit de voeten kon met wat er in je leven gebeurde. Wat je werkelijk nodig had aan veiligheid, steun, waardering en onvoorwaardelijke liefde, was niet beschikbaar. Dus moest je iets doen om het te overleven. Je gaf de regie aan de pleaser, zodat je voortdurend rekening kon houden met de anderen en je op die manier een beetje liefde kreeg. Of je ging keihard werken, zodat je de waardering ontving waar je naar hunkerde. Je ging verklaringen zoeken en nadenken, zodat je niet hoefde te voelen hoeveel pijn het deed.

Eén richting
Automatische piloten doen hun werk. Ze doen waar ze voor ingehuurd zijn: ze pleasen, rationaliseren, proberen je op te jutten met hun kritiek. Maar ze zijn niet flexibel, ze hebben maar één richting ingeprogrammeerd staan. En nu je volwassen bent, blijkt die richting niet meer altijd de beste. Je wilt wel wat anders, maar het lukt je niet om de baas te worden over de automatische piloot. Hij/zij neemt het over, ook al stribbel je tegen. En als je het gevecht aangaat, wordt hij/zij daar alleen maar sterker van.

Parachute
Rechtstreeks overnemen van het stuur gaat niet lukken. Het is ook niet fair om de piloten zonder parachute en zonder bedankje het vliegtuig uit de duwen. Dat zou ook geen goed idee zijn om ze te dumpen, want ze kunnen dingen die je nodig hebt en die je op je wilt ze op een moment naar eigen keuze wel in kunnen zetten.

Voorbereidingen
Het is noodzakelijk om uitgebreide voorbereidingen te treffen voor je ze bedankt voor verleende diensten en ze vriendelijk verzoekt om uit de cockpit te vertrekken zodat je weer zelf het stuurwiel in handen kan nemen.

Leer het proces begeleiden
De Beeldkracht-methodiek biedt de begeleider handvatten voor dit proces. Van de bewustwording van de verschillende piloten tot het omgaan met de traumadelen leer je stapsgewijs jouw cliënt te begeleiden. De basiscursus start vrijdag 8 februari.

Lees hier meer over de vijfdaagse basistraining Kwaliteitenopstellingen begeleiden