Stel: iedere keer dat je je rot voelt, verdrietig, afgewezen of bang en je vindt dat je je anders zou moeten voelen dan je je voelt. Iedere keer dat je vindt dat je aardiger, blijer, dapperder of gelukkiger en sterker moet zijn dan je je eigenlijk voelt. Zet je gedachten even stil. Realiseer je dat je bezig bent jezelf af te wijzen.
En draai het om.
In plaats van te proberen om je gevoel te veranderen, kies je ervoor om je ‘moeilijke gevoel’ te voelen. Je kiest ervoor om te oefenen om het gevoel te aanvaarden en te leren om goed voor jezelf met dat gevoel te zorgen met het gevoel. Wees zwak, bang en somber.
Troost jezelf als je verdrietig bent. (In plaats van te vinden dat je blij moet zijn). Koester en bescherm jezelf als je bang bent ( in plaats van te vinden dat je dapperder zou moeten zijn). Heb jezelf lief als je je afgewezen voelt (in plaats van te vinden dat je ergens boven zou moeten staan of geen anderen nodig zou moeten hebben).
Wees zo zorgzaam, aandachtig en liefdevol voor jezelf als een vader en moeder die hun baby alles geven wat hij nodig heeft.
Dat kan er dan zo uitzien als op dit plaatje. Jouw innerlijke kind met jouw innerlijke ouders. Veilig, beschermd, geliefd.
Begeleiding bij zelfaanvaarding
Als coach/therapeut/ begeleider kun je jouw cliënten houvast bieden voor zelfaanvaarding. Dat begint met zelf aanvaarden van degene die tegenover je zit, met alles er op en er aan. Er hoeft niets te veranderen. Je bent als begeleider aanwezig met alles wat er is. Als je niet aanwezig kunt zijn bij alles wat er is en je wilt je cliënt meteen gaan helpen om dingen te veranderen, schiet je de plank mis. Dan aanvaard jij de cliënt niet en kun je hem/ haar ook niet helpen zichzelf te aanvaarden. Pas als jij alles kunt verdragen waar je cliënt mee te maken heeft, kun je jouw cliënt tools aanreiken. Hoe je werkt met innerlijk kind en innerlijke ouders, kun je leren tijdens de jaartraining Beeldkracht. Een voorproefje krijg je tijdens de dag Kwaliteiten op tafel.