Hoe de wreedheid van de slavernij bij je cliënten doorwerkt

Eén van de belangrijkste dingen die je als coach/therapeut moet weten, is hoe lang trauma’s doorwerken. Eén van de grootste en diepst doorwerkende trauma’s waar we mee te maken hebben, is die van de slavernij.

Generaties lang werden zwarte mensen nog slechter behandeld dan vee. Zij werden gebrandmerkt (zie onderstaand bericht uit 1825), gedwongen tot seks met elkaar, verkracht door eigenaars, families werden uit elkaar gerukt, zij mochten niet trouwen, zij werden wreed mishandeld, willekeurig vermoord, gedwongen te werken tot ze neer vielen en als ze wisten te ontsnappen, werden ze opgejaagd en tegen ‘vanggeld’ teruggebracht naar de plantage, waar ze zo werden afgetuigd, dat hun moraal om nogmaals te proberen te ontsnappen werd gebroken.

Ontmenselijking
Deze wanstaltige ontmenselijking werkt nog steeds door in de levens van mensen die afstammen van tot slaaf gemaakten. Als je iemand begeleid, kom je hoogst waarschijnlijk overgenomen gevoelens van machteloosheid, van woede, van levensangst en van hechtingsangst tegen. De mensen van nu hadden hun voorouders willen beschermen tegen het meemaken van deze vreselijke terreur.

Draagkracht nodig
Als coach/therapeut heb je speciale tools nodig om hiermee te kunnen werken. En ook bijzonder veel emotionele draagvlak om deze loodzware geschiedenis werkelijk aan te kunnen kijken. Je werkkamer zal zinderen van het beleefde onrecht en van de wreedheid waartoe mensen in staat zijn.

Machteloosheid
Om je daarbij te steunen, staat er in #BEELDKRACHT ook een slavernijopstelling uitgelegd. Want om vrij te worden in het hier en nu, is het nodig dat overgenomen gevoelens in het verleden worden gelaten. De allesoverweldigende machtelosheid, angst en woede horen thuis bij de voorouders. Je kunt je cliënt helpen om die terug te geven.

Vechtlust
Er is voor mensen van kleur in het heden nog genoeg discriminatie waaraan zij het hoofd moeten bieden. Het helpt daarbij enorm als ze zich minder belast voelen door het verleden. Dan blijft de vechtlust beschikbaar die nu van belang is.

BEELDKRACHT bestellen
Lees hier meer over het #BEELDKRACHT boek en bestel het bij de auteur. Bestel het boek hier bij de uitgever Thema of hier bij bol.
43012782_10156759536957930_2298857090287927296_n