Systemisch coachen na seksueel misbruik, voorjaar 2022

Deze driedaagse training voor coaches en therapeuten rond het begeleiden van slachtoffers van incest en seksueel misbruik geeft je handvatten om de systemische verstrikkingen van mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt op te lossen. 

Seksueel geweld laat diepe sporen na in de persoonlijkheid van het slachtoffer. Primair de schade door het geweld zelf, waardoor de persoonlijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht worden aangetast. Daardoor verliest het slachtoffer vaak ook contact met de eigen seksualiteit en sensualiteit. Alles wat met seks te maken heeft, wordt gevaarlijk en is belast. Doordat grenzen zijn overschreden, kan het slachtoffer moeilijker de eigen grenzen aangeven. En om fijne seks te kunnen hebben, is het noodzakelijk dat je kunt aangeven wat je fijn vindt én wat je niet wilt.

Daarnaast is er vaak secundaire schade. Ouders en andere volwassenen die niet ingrepen of zelfs de schuld bij het slachtoffer legden. 

Traditionele therapie geeft eigenlijk geen effectief antwoord op de gevoelens van schuld en schaamte. In mijn praktijk komen vrouwen die daar na jaren therapie nog steeds mee rond lopen. Met systemisch werk is het mogelijk om hen te bevrijden uit overgenomen schuld en schaamte, zodat zij zich weer onschuldig voelen. 

Ook is het mogelijk om het vermogen om grenzen aan te geven te herstellen en hen zich te laten verbinden met hun seksualiteit.

Opbouw van de cursus:

Onschuld
De eerste dag gaat over het herstellen van de onschuld van het slachtoffer.
Slachtoffers nemen vaak de verantwoordelijkheid van daders (en soms ook van ouders) over omdat de dader zelf de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag niet neemt. Dit betekent dat het slachtoffer worstelt met gevoelens van schuld en schaamte die niet bij haar horen. Deze dag leer je hoe je ervoor zorgt dat het slachtoffer weer verbinding maakt met de eigen onschuld.

Grenzen
De tweede dag leer je hoe je se cliënt kunt helpen om de eigen grenzen weer te gaan voelen en ze serieus te nemen. Dat gebeurt onder andere door haar/hem contact te laten maken met woede.

Sensualiteit
De derde dag staat het (her)verbinden met de eigen sensualiteit en seksualiteit centraal.

Deze masterclass is bedoeld voor begeleiders, coaches en therapeuten die eerder een cursus bij de Beeldkracht Academie hebben gedaan en dus de basisbeginselen van het systemisch coachen op tafel beheersen.

Meer weten? Kom naar het webinar!

Praktisch
De masterclass is drie lesdagen en vindt plaats in Culemborg in het najaar van 2021. Om mee te kunnen doen is het noodzakelijk dat je zowel de driedaagse cursus familieopstellingen als de zesdaagse beeldkracht training hebt gevolgd.
De masterclass kost €1025,00 inclusief lunch en inclusief BTW.
Betaalt je werkgever per factuur, dan is de cursus €1250, inclusief btw.

Lesmateriaal
Het lezen van het boek Beeldkracht is verplicht.
Voor de opstellingen rond schuld en onschuld heb je neutrale poppetjes nodig. Voor de andere opstellingen kun je tijdens of na afloop van de cursus zelf poppetjes verzamelen die uitdrukken wat er nodig is. 

Inschrijven
Je kunt je inschrijven zodra de data bekend zijn.