Iedereen heeft een hekel aan machteloosheid

Machteloosheid is één van de moeilijkste gevoelens om te verdragen. Als mensen zich machteloos voelen, doen ze er alles aan om dat gevoel weer kwijt te raken. Ze gaan bijvoorbeeld hard werken of pleasen. Alles om maar niet te hoeven voelen dat ze machteloos zijn, dat ze geen invloed hebben. Het gevoel van machteloosheid gaat daar echter niet door weg. Onderhuids blijft het sluimeren. Iedere keer dat je het wegduwt, wordt het sterker. 

Vandaar dat we dat in de Beeldkracht-methode anders aanpakken. We wijzen machteloosheid niet af. In plaats daarvan gaan we machteloosheid radicaal aanvaarden. Je gaat als begeleider jouw cliënt helpen om haar machteloosheid te dragen door er zonder oordeel bij aanwezig te zijn. Jij erkent de machteloosheid zonder die af te wijzen. Zodat je cliënt de machteloosheid leert verdragen. De schildpad op zijn rug is er een mooi symbool voor.

Zo open je het veld waarin je cliënt kan gaan voelen wat zij nodig heeft wanneer de machteloosheid zich aandient. Dat is waarschijnlijk voor het eerst van haar leven dat ze erkenning vindt voor haar behoeften. Ook voor de vervulling van de behoeften aan steun, aandacht, erkenning kiest cliënt weer beelden. Zodat je cliënt leert hoe zij zichzelf kan helpen om machteloosheid te verdragen en niet meer meteen in overleef-gedrag hoeft te schieten. 

Met poppetjes breng je de verschillende aspecten in beeld. Het mooie van de methode is dat het veel dieper gaat dan praten alleen. Net als bij bijvoorbeeld voice dialogue verhoudt je cliënt zich van binnenuit tot zowel positieve als negatieve aspecten van de persoonlijkheid. Zo leer je jouw cliënt om regie te laten nemen over zichzelf. 

“Ik zie in Beeldkracht iets dat ik niet in de gewone psychologie terug kan vinden: namelijk een echte oplossing om jezelf emotioneel bedding te geven in plaats van nog beter te leren ontkennen dat iets pijn doet. Je nuchtere kijk op opstellingen, vind ik ook verfrissend.”

Geef je hieronder op voor het webinar over de Beeldkracht methode