Met poppetjes, zoals playmobil, heb je als coach of therapeut geen groep meer nodig om een opstelling te kunnen doen. Je kunt je cliënt direct begeleiden in je eigen spreekkamer. Bijna iedere therapeut of coach heeft wel eens een familieopstelling meegemaakt en kent de effectiviteit van het systemische werk. Nu kun je ook leren hoe je dat 1 op 1 toepast in je eigen spreekkamer.

Met playmobil kan veel duidelijk worden. Neem het plaatje bij dit bericht. Het kind maakt zich groter dan het is, door op een stoel te gaan staan. Dat is een simpel beeld, dat parentificatie voor je cliënt in één klap duidelijk maakt.

Orde herstellen
Vervolgens kun je je cliënt met de poppetjes zijn/haar eigen plek in het familiesysteem laten innemen. Het beeld dat je je cliënt dan krijgt, waarin hij/zij de kleine is en de ouders de groten, kan volledig binnen komen. De overdracht van de energie op de poppetjes is onvermijdelijk. Zo kun jij in je eigen praktijk met simpele familieopstellingen de orde in een systeem herstellen.

Die herstelde orde geeft jouw client een bodem waarop al de andere coachtechnieken die je nu gebruikt een nog vruchtbaarder grond vinden.

Als begeleider

Leren opstellen op tafel

Ook jij kunt leren hoe je tafelopstellingen kunt gebruiken in jouw praktijk. Daarvoor geef ik de Driedaagse Familieopstellingen op Tafel begeldien.
Bekijk de video