Het lef om in de stilte te zijn

In coaching en therapie zitten we soms wat vast in het idee dat we alles bespreekbaar moeten maken. Dat het delen van ervaringen door middel van woorden noodzakelijk is om veranderingen te bewerkstelligen.

De begeleider wordt gedreven door nieuwsgierigheid en misschien ook wel door een verlangen naar intimiteit met de cliënt. Het is immers bijzonder als je in vertrouwen wordt genomen over ervaringen die (nog) met niemand anders zijn gedeeld.

Het is fijn als een cliënte door onze interventies haar leven weer op de rit krijgt. Meer van haarzelf houdt en weer plezier ervaart en sturing kan geven aan haar eigen leven.

We denken sinds de uitvinding van de psychotherapie dat praten daarvoor het belangrijkste hulpmiddel is.

Ik denk dat zwijgen minstens zo belangrijk is. Zorgen dat je cliënte gevoelens durft te ervaren die zij al jaren uit de weg gaat en daar dan stilletjes bijzitten. Een ankerpunt zijn dat voor haar aanwezig is. Dat haar ruimte biedt om te voelen, zonder dat die gevoelens omgezet hoeven te worden in woorden.

Dat vraagt vertrouwen van de begeleider. Vertrouwen dat processen in stilte net zo effectief zijn als dingen bespreken. En vertrouwen dat de cliënte zelf haar gevoelens kan beleven. Dat het niet nodig is om te praten over iedere ervaring.

Realiseer jij je eigenlijk wel dat het beschrijven van je gevoel je er van afhoudt om dat gevoel te beleven? Want zodra je gaat praten, ga je ook weer denken. Dan wordt je hoofd erbij betrokken en ben je niet meer volledig in je gevoel.

Als je met Familieopstellingen werkt, zijn het ruimte geven aan de stilte, het verdragen van de stilte en onderdrukken van je eigen nieuwsgierigheid van essentieel belang. Je moet durven zwijgen. En verder gaan, ook al weet je niet precies wat er in de cliënte is gebeurd.

Dat afstemmen op je cliënte is een belangrijk vermogen waar we ruim aandacht aan besteden tijdens de cursus Familieopstellingen op tafel begeleiden.

Ontspannen in de stilte en de cliënte haar eigen proces laten doorleven. Erop leren vertrouwen dat er op enig moment weer contact tot stand komt en jij je intuïtie kunt inzetten om het proces dan verder te leiden.

Voor meer informatie over Familieopstellingen op tafel begeleiden: kom naar het webinar op woensdag 15 februari om 10.00 uur. Meld je hier aan: https://www-beeldkrachtacademie-nl.webinargeek.com/familieopstellingen-begeleiden-webinar?cst=linkedin

De cursus duurt vier dagen, verspreid over vier maanden en kost €1.795 euro. Je kunt in aanmerking komen voor €1.000 euro STAP-budget. De cursus is SKJ geaccrediteerd (54 punten).

Je kunt nog meedoen met de cursussen die eind maart en in april en mei beginnen.

PS ik gebruik in mijn stukken de vrouwelijke vorm. Ik vertrouw erop dat je genoeg fantasie hebt om daar ook de mannelijke vorm te lezen.

#webinar #coaching #opstellingen #familieopstellingen #beeldkracht