Cursus Familieopstellingen op tafel begeleiden

Wil je als coach of therapeut in jouw sessies 1 op 1 leren werken met familieopstellingen? Dan is deze vierdaagse Cursus Familieopstellingen op tafel geschikt voor jou.

In de cursus ligt de nadruk op het herkennen van systemische patronen. Je begeleidt je eerste opstellingen op tafel en ervaart wat er allemaal voor komt kijken. Je gaat je eigen systemische verstrikkingen herkennen en krijgt van je mede-studenten onder toezicht van de docent opstellingen om je te bevrijden uit die verstrikkingen en jouw eigen plek in te nemen in je gezin van herkomst. Daardoor kom je sterker te staan als begeleider.

Met familieopstellingen op tafel kun je bijzonder veel voor je cliënt betekenen met behulp van (in de basis) simpele, ordenende opstellingen.
Je helpt je cliënt helende bewegingen maken, zodat hij/zij zich uit verstrikkingen kan losmaken en die transformeert naar een gezonde verbinding en doorvoelde autonomie.

Dit kan je alleen aan je cliënt bieden als je dit proces ook zelf hebt doorlopen. In deze cursus ligt daarom evenveel nadruk op het proces in jouw rol als cliënt als op het verbeteren van je professionele vaardigheden in jouw rol van begeleider.

Tijdens deze kennismakingscursus leer je gestructureerde opstellingen, waarbij je als begeleider het voortouw neemt om de orde in het systeem te herstellen.

Je leert:

  • Waarnemen waar en hoe je cliënt verstrikt zit in zijn/haar systeem van herkomst;
  • Herkennen van verschillende vormen van parentificatie en ‘overgenomen plekken’;
  • Je eigen plek in te nemen in je systeem van herkomst
  • Je eigen parentificatie herkennen
  • Familieopstellingen toepassen om je cliënt de eigen plek in te laten nemen;
  • Leiding te nemen over het proces;
  • Puur ‘systemisch’ te werken. Dus niet ‘therapeutiseren’ en ingaan op de gevoelens van de cliënt, maar je cliënt ondersteunen bij en stimuleren tot het maken van de gewenste helende bewegingen;
  • Nauwkeurig formuleren van je helende zinnen;
  • Je eigen neigingen (en oordelen) als begeleider herkennen;
  • Tegelijk op de ‘neutrale plek’ te staan én sturing te geven aan het leerproces van je cliënt.

Theorie en praktijk gaan deze driedaagse cursus Familieopstellen op tafel hand in hand.

Vooropleiding:
De cursus geschikt voor mensen die al een opleiding op het gebied van systemisch werk hebben gedaan. Deze aanpak op tafel is fundamenteel anders dan de aanpak met representanten. De cursus is ook toegankelijk voor begeleiders, coaches en therapeuten die zelf familieopstellingen hebben ervaren.

Voor wie?
De cursus is bedoeld voor ervaren coaches en therapeuten. Drie jaar dagelijks in je de praktijk werken is het minimum. Er vindt vooraf een intakegesprek plaats (via Zoom) op basis van door jou ingevulde motivatievragen. Omdat deze werkvorm veel van je vraagt, is zelfreflectief vermogen van groot belang.

Opbouw:

Je kunt alleen aan de cursus deelnemen op basis van een intakegesprek via Zoom.

Wat is het resultaat van het volgen van de cursus?

• Je herkent aan de situatie, het gedrag en het verleden en de actuele situatie die de je cliënt aan je voorlegt dat je met een verstoring in het systeem te maken hebt
• Je kunt leiding geven aan een basis familieopstelling met gebruik van poppetjes
• Je weet wanneer je systemisch werkt en wanneer ‘therapeutisch’.

Praktisch
De cursus vindt plaats bij de
Beeldkracht Academie
Tollenstraat 39
4103 BD Culemborg

Lesdagen cursus Familieopstellingen Begeleiden
De lesdagen zijn van 10.00- 16.30 uur.
Lunch, koffie, thee en vers fruit zijn inbegrepen in de cursusprijs.
Je krijgt toegang tot de online leeromgeving.

Daarin krijg je per cursusdag voorafgaand aan de lesdag een online les van ruim een uur en een handout.
De groepsgrootte is vier of vijf.
Je krijgt dus veel individuele aandacht, zowel voor je persoonlijke proces als voor het versterken van je professionele kwaliteiten.

Investering
De cursus kost €1.475,00 inclusief btw als je zelfstandig ondernemer bent.
Als we een factuur naar je werkgever sturen, zijn de kosten van de cursus €1.750,00 inclusief btw.

CURSUS

Groep B: Dinsdagen 15 februari, 8 maart, 5 april en 10 mei

Groep C: Donderdagen 14 april, 12 mei, 9 juni en 7 juli

Lesdag 1:

Algemene uitleg familieopstellen, opstellen van de kinderrij

Lesdag 2.
Parentificatie
herkennen, je cliënt helpen bij het innemen van de eigen plek als kind ten opzichte van de ouders.

Lesdag 3.
Lasten teruggeven
Overgenomen systemische lasten herkennen en laten teruggeven aan degene in het systeem waar ze bij horen.

Lesdag 4.
Inclusie en rouw
We onderzoeken miskramen en abortussen in het systeem van herkomst en hoe je die een plek kunt geven en jouw cliënt de rouw die daaruit voortkomt door je cliënt laat nemen.

Voor een live webinar over de cursus: schrijf je hier in.

De docent:
Docent Caroline Franssen werkt vijftien jaar met familieopstellingen op tafel en heeft specifieke interventies ontwikkeld die de kern van je cliënt versterken. Ze geeft to the point instructies en aanwijzingen en nauwkeurige, heldere feedback. Ze zorgt ervoor dat je de non-verbale signalen van je cliënt nauwkeurig gaat waarnemen en de verbale signalen van je cliënten leert interpreteren binnen het systemische kader.

Aanmelden
Als je voor deze cursus aan wilt melden, stuur dan een mail naar coaching@carolinefranssen.nl Je krijgt dan de intakevragen opgestuurd. Na inleveren van de antwoorden maak je een afspraak voor een online intakegesprek waarin we kijken of de cursus inderdaad wat voor jou is.

Webinar op 25 augustus

Vervolg mogelijkheden
Deze cursus is de ‘opstapcursus’ van de Relatie Academie, hierna kun je meedoen aan de vervolgcursus Slim en effectief coachen met de kracht van beeld. Daarna kun je meedoen aan de specialisatie systemisch coachen na seksueel misbruik.