FAMILIEOPSTELLINGEN BEGELEIDEN VRAAGT OM VERFIJNING

Ben jij als coach of begeleider geraakt door familieopstellingen, maar ben je niet zo zeker van hoe je ze kunt toepassen in je dagelijkse werk? Deze basisworkshop geeft de eerste handvatten voor het gebruik van familieopstellingen in een één op één setting.

We beginnen met op een rijtje zetten aan welke signalen je herkent dat er sprake is van een systemisch probleem. Vervolgens ga je leren hoe je kiest welk systemisch probleem aandacht gaat geven.
En dan ga jij jezelf als belangrijkste instrument leren afstemmen op wat er nodig is en hoe jij je cliënt gaat laten bewegen.

Caroline Franssen leidt studenten stap voor stap door een opstelling heen. Dat betekent dat je als begeleider telkens feedback krijgt en consultatie kunt vragen terwijl je met een mede-student aan het oefenen bent. De setting is dus erg veilig en de processen die je als student zelf ondergaat, zijn daardoor ook op een heel diep niveau helend.

De aandacht is gericht op:

* Leiding geven aan het proces en tegelijk afstemmen op de cliënt
* Verbale en non-verbale signalen van je cliënt lezen
* Waarnemen zonder oordeel, hoe je er komt, waar je aan merkt dat je van die positie af bent
* Helende beweging uitnodigen en op gang houden
* Bedding bieden aan de (grote) gevoelens van gemis, verdriet en woede die boven kunnen komen, zodat je je cliënt veilig door zijn/ haar groeiproces kunt loodsen

Caroline Franssen werkt al meer dan twintig jaar als coach en begeleidt ruim tien jaar systemisch werk op tafel. Sinds een paar jaar draagt zij haar kennis over op coaches en therapeuten die zichzelf naar een hoger plan willen tillen. Zij deelt in haar workshops en opleiding haar kennis en laat je vooral laat je leren door zelf te doen. Zij werkt altijd met kleine groepen, waardoor je individueel feedback kunt krijgen op je houding, gedrag en taalgebruik. Het werken met opstellingen is in haar ogen een zeer verfijnde therapeutische vaardigheid, waarvoor je jezelf als instrument constant moet blijven ‘stemmen’. Het luistert heel nauw, een verkeerd woord of gebaar kan de beweging stoppen, een kloppend woord of gebaar kan in gang zetten waar een cliënt zijn of haar hele leven al naar hunkert.