De zeven emotionele stadia van coaching

Zorgen dat jouw cliënt tastbare resultaten bereikt in haar werk en haar leven.  Dat is het doel van coaching. Het vraagt van je cliënt om inspanningen, materieel en emotioneel. Van jou vraagt het inzet, relativeringsvermogen en humor.


De zeven belangrijkste emotionele fasen van coaching zet ik even voor je op een rijtje. Het zijn woede, spijt, verbijstering, overzicht, euforie, teleurstelling en flow. Ze komen vaak in willekeurige volgorde. Soms dient een fase zich aan als je er niet op bedacht bent. Vandaar dat ik ze hier aan je schets. 
Uiteraard streef ik er wel naar dat ‘flow’ de laatste fase is.

1. Woede
Woede is vaak de drijfveer achter coaching. Er is oneerlijkheid of tegenslag in het spel. Het loopt niet zoals je cliënt wilt, je cliënt is boos over gemiste (of niet gekregen) kansen. Ook woede op de coach is normaal. Als het goed is, confronteer jij jouw cliënt namelijk ook met dingen die zij liever niet wilt horen.

2. Spijt
Had je cliënt dat allemaal eerder geweten en eerder gekund, dan hadze het veel makkelijker gehad!

3. Verbijstering
Tot haar verbijstering zijn er heel andere zaken de oorzaak van haar probleem dan ze dacht. Ze merkt dat ze niet op de juiste plek naar antwoorden heeft gezocht. En dat terwijl ze alles zo goed op een rijtje had.

4. Overzicht
Witte plekken verdwijnen en dat zorgt voor overzicht. Ze ziet wat ze heeft gedaan, waardoor ze werd gedreven. En ze komt in het reine met het verleden. Ze ziet haar eigen talenten en potentie in een helder licht. Ze zet een duidelijk pad uit voor de toekomst.De kaart én het gebied zijn in beeld.

5. Euforie
Ze kan veranderen, ze kan nieuwe doelen stellen. En ze kan die doelen ook bereiken! Euforie maakt zich van haar meester. Het is feest!

6. Teleurstelling
En dan volgt de bittere teleurstelling. Veranderen blijkt toch niet zo makkelijk als ze gehoopt had. Ze heeft meer geduld nodig dan zje in huis heeft. Ze maakt alweer dezelfde domme fout, terwijl ze allang weet hoe ze het anders kunt doen. Als coach zeg je bovendien domme dingen tegen haar, waar ze niets aan heeft en het niet mee eens is. Wat een deceptie!

7. Flow
Dan overwin ze ook die moeilijkheden en komt ze in een ‘natuurlijke stroom’ terecht. In de Flow, zoals dat zo mooi heet. Ze verzet zich niet meer tegen de werkelijkheid, maar treedt er adequaat in op. Alles gaat vanzelf en dat vind ze nog vanzelfsprekend ook!

Coaching brengt kaart én gebied in beeld. Jij begeleidt jouw cliënt door al die fases heen.