De onzichtbare band tussen daders en slachtoffers

Als een dader een slachtoffer maakt, gebeurt er zoveel meer dan de grensoverschrijding van dat moment. Er ontstaat een systemische band tussen de twee. Vanuit het slachtoffer gezien uiteraard een ongewenste band. Vanuit de dader is die band het lijntje waardoor hij zijn schuldgevoel kan laten afglijden naar het slachtoffer.

Het slachtoffer is immers de zwakste in dit systeem. Die is ‘het laagste punt’ waar alles naartoe stroomt. De grenzen van het slachtoffer zijn beschadigd, dus het slachtoffer heeft geen mogelijkheid om het schuldgevoel van de dader buiten de deur te houden. Ze gaat zijn gevoelens ervaren als haar eigen schuld en schaamte. En hoe hard ze ook probeert om zich los te maken uit het slachtofferschap en opnieuw van zichzelf te gaan houden, de schuld en schaamte van de dader die ze met zich meedraagt, weerhouden haar daarvan.

Systemisch
Daarom is het van groot belang om systemisch te werken met slachtoffers. Om te zorgen dat je die dynamiek doorbreekt. Want op energetisch systemisch niveau draagt de dader 0% van zijn verantwoordelijkheid en draagt het slachtoffer onterecht 100% van zijn schuldgevoel.

Onzichtbare band
Zolang het slachtoffer die last draagt, bestaat de onzichtbare energetische band tussen dader en slachtoffer. Als hulpverlener aan slachtoffers, is het daarom noodzakelijk dat je jouw cliënt kunt helpen om de verantwoordelijkheid terug te leggen waar hij hoort. Dat is bij de dader, maar vaak ook bij anderen die het slachtoffer hadden horen te beschermen. Het slachtoffer is op geen enkele manier schuldig. De dader is 100% verantwoordelijk. En jij kunt voor die systemische verschuiving zorgen door middel van een opstelling.

Overtuigingskracht
Het voelt zo gewoon voor het slachtoffer om schuld en schaamte te dragen, dat er vaak wel wat overtuigingskracht voor nodig is om je cliënt over de streep te helpen en los te laten wat niet van haar is.

Workshop
Ik leer je dat tijdens de workshop systemisch begeleiden van slachtoffers. In deze workshop leren ervaren coaches en therapeuten een effectieve systemische manier om hun cliënt te ontlasten. De schuld en schaamte horen immers thuis bij de dader en anderen die het slachtoffer hadden moeten beschermen. 

Schuld en schaamte
Met systemische opstellingen op tafel, leer je om de ‘rondslingerende schuld’ die vaak onbewust wordt gedragen door het slachtoffer, terug te laten leggen waar hij hoort. Het is een intensief proces, waarbij het slachtoffer gevoelens van loyaliteit doorbreekt. Pas als een slachtoffer voelt dat zij/zij onschuldig is, begint de echte heling. Dan draagt het alleen nog de verantwoordelijkheid voor het eigen herstel.

Kleine groep
We werken in een kleine groep van maximaal vijf deelnemers, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om een sessie te oefenen of mee te maken. We doen dus echte sessies, rond misbruik/ pesten/geweld die jij en je collega coaches en therapeuten zelf hebben meegemaakt. De bereidheid om naar je eigen ervaringen te kijken, is dus noodzakelijk om mee te kunnen doen met deze training.

Voorvereisten
Mijn voorkeur gaat er naar uit dat je eerder de vierdaagse training familieopstellingen op tafel hebt gevolgd. Mocht je dezelfde ervaring op een andere plek hebben opgedaan, dan hebben we een kort intakegesprek. Stuur me even een mail op coaching@carolinefranssen.nl.

Online theorie en demonstratiesessie
De training gaat vergezeld van een online les waarin de theorie wordt uitgelegd. Ook krijg je een demonstratiesessie waarin je ziet welke impact deze manier van werken met slachtoffers heeft. In de hand-out worden de stappen die je kunt zetten in dit helende proces, duidelijk worden omschreven.

Praktisch
De training wordt gegeven in Culemborg van 10.00-16.30 uur.
Je kunt meedoen op 11 juni 2024
Deelname kost €425 inclusief btw, lunch en versnaperingen.

Geef je hieronder op:

Systemisch begeleiden van slachtoffers 11 juni 2024