De onzichtbare band tussen dader en slachtoffer

Als een dader een slachtoffer maakt, gebeurt er zoveel meer dan de grensoverschrijding van dat moment. Er ontstaat een systemische band tussen de twee. Vanuit het slachtoffer gezien uiteraard een ongewenste band. Vanuit de dader is die band het lijntje waardoor hij zijn schuldgevoel kan laten afglijden naar het slachtoffer.

Het slachtoffer is immers de zwakste in dit systeem. Die is ‘het laagste punt’ waar alles naartoe stroomt. De grenzen van het slachtoffer zijn beschadigd, dus het slachtoffer heeft geen mogelijkheid om het schuldgevoel van de dader buiten de deur te houden. Ze gaat zijn gevoelens ervaren als haar eigen schuld en schaamte. En hoe hard ze ook probeert om zich los te maken uit het slachtofferschap en opnieuw van zichzelf te gaan houden, de schuld en schaamte van de dader die ze met zich meedraagt, weerhouden haar daarvan.

Systemisch
Daarom is het van groot belang om systemisch te werken met slachtoffers. Om te zorgen dat je die dynamiek doorbreekt. Want op energetisch systemisch niveau draagt de dader 0% van zijn verantwoordelijkheid en draagt het slachtoffer onterecht 100% van zijn schuldgevoel.

Onzichtbare band
Zolang het slachtoffer die last draagt, bestaat de onzichtbare energetische band tussen dader en slachtoffer. Als hulpverlener aan slachtoffers, is het daarom noodzakelijk dat je jouw cliënt kunt helpen om de verantwoordelijkheid terug te leggen waar hij hoort. Dat is bij de dader, maar vaak ook bij anderen die het slachtoffer hadden horen te beschermen. Het slachtoffer is op geen enkele manier schuldig. De dader is 100% verantwoordelijk. En jij kunt voor die systemische verschuiving zorgen door middel van een opstelling.

Overtuigingskracht
Het voelt zo gewoon voor het slachtoffer om schuld en schaamte te dragen, dat er vaak wel wat overtuigingskracht voor nodig is om je cliënt over de streep te helpen en los te laten wat niet van haar is. Je kunt dat leren tijdens de workshop Systemisch begeleiden van slachtoffers op 1 februari.

Victim blaming
Om je te laten kennismaken met mijn gedachtengoed over daders, slachtoffers, victimblaming en de rol van de begeleider, geef ik geregeld een webinar ’Systemisch begeleiden van slachtoffers’ Je kunt je hier inschrijven. Ook als je niet aan de cursus mee wilt doen, kan deelnemen zinvol zijn, want het webinar werpt het een ander licht op dader- en slachtofferschap.