De kracht van opstellingen

Een opstelling is een ritueel dat energetische veranderingen teweeg kan brengen. Er zijn verschillende soorten opstellingen én verschillende manieren waarop je opstellingen kunt begeleiden.

Zo kun je opstellingen doen met poppetjes, met mensen als representant en met vloerankers.

Je kunt opstellingen met representanten grofweg op drie manieren inzetten en begeleiden.

1. De opstelling gebruiken als diagnose-instrument. Dan zijn er (minstens) twee opties:
A. Je laat representanten zelf hun plek kiezen, observeert (en benoemt) waar ze staan en vraagt hoe het met ze gaat. Je krijgt dan een beeld van de situatie hoe hij nu is.
B.Je kunt ook de cliënt zelf de representanten op de plek laten zetten waar zij ze intuïtief zou plaatsen. Dan krijg je een beeld te zien van hoe je cliënt de situatie waarneemt.

2. De opstelling zelf het werk laten doen.
Je kunt een opstelling ‘zelf laten bewegen’ om meer inzichten en/ of antwoorden te vinden. Als opsteller bemoei je jezelf weinig met hoe een opstelling zou moeten bewegen. Op wat er gebeurt, heb je weinig invloed.

3. De opstelling inzetten om de orde te herstellen.
Je bent dan als opsteller actief, directief en doelgericht. Je vertelt hoe mensen moeten gaan staan en legt ze helende zinnen in de mond. Jij voelt aan wat er aan de hand is en stuurt aan op de helende beweging die nodig is voor jouw cliënt. Je zoekt nauwkeurig naar woorden en handelingen voor je cliënt en voor de representanten die de helende beweging in gang zetten.

Ik gebruik alle drie de manieren van opstellen. Mijn voorkeur ligt wel echt bij nummer drie. Ik stuur aan op de helende beweging die ervoor zorgt dat de cliënt haar plek weer inneemt in het systeem, geen lasten van anderen meer draagt, het leven aanneemt en het eigen lot draagt.

Zo lang je op de plek van een ander staat, ben je niet stevig, zolang je lasten van een ander draagt, heb je geen contact met jezelf en zolang je je eigen lot niet oppakt, kun je je leven geen richting geven. Of positief geformuleerd:

Als je op je eigen plek staat voel je jezelf onderdeel van het geheel en tegelijkertijd autonoom.
Als je vrij bent van de lasten van anderen, krijg je contact met jezelf, je eigen emoties, je ervaart je grenzen en kunt rekening houden met jezelf. Je ervaart een zachte kracht.
Als je je verbindt met je eigen lot, neem je de regie over je eigen leven. Jij kunt de verantwoordelijkheid voor jezelf dragen. Je kunt volledig je eigen missie vorm geven in de wereld.

Dat is de kracht van opstellingen.

Wil je een kleine opstelling bij me mee maken? Dat kan iedere eerste woensdagavond van de maand in het Liefdesatelier.