Alle eigenschappen zijn vrouwelijk

Het onderscheid dat we maken tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, brengt mensen in de war. Alsof je mannelijkheid of vrouwelijkheid afhangt van de mate waarin je voldoet aan de rolpatronen.
Vrouwen zouden zorgzaam en opofferend zijn, mannen analytisch en boordevol zelfvertrouwen. Daarmee beperken we onszelf. Want veel vrouwen denken dat ze geen echte vrouw zijn omdat ze veel eigenschappen hebben die toegedicht worden aan mannen. Veel vrouwen worstelen met hun vrouwelijkheid. Ben ik wel goed genoeg als vrouw? Ben ik niet te agressief? Ben ik wel zorgzaam genoeg?
‘Mannelijk’
De maatschappij doet daar een schepje bovenop door ‘mannelijke eigenschappen’ in vrouwen af te keuren. Eigenschappen die voor mannen normaal en positief worden gevonden, zijn ineens negatief als vrouwen ze hebben. Vrouwen worden geacht om voor zichzelf opkomen, maar niet teveel, want dan zijn het manwijven. Vrouwen moeten carrière maken en leiding geven, maar niet te duidelijk zijn in hun instructies aan ondergeschikten, want dan zijn ze weer hard. Wat voor mannen doortastend en doelgericht is, wordt bij vrouwen gezien als drammerig.
Zelfafwijzing
Daardoor lijdt een vrouw met veel eigenschappen die in het algemeen worden getypeerd als ‘mannelijk’ onder afwijzing van buiten en vaak ook aan zelfafwijzing. We voldoen immers niet aan het ideale beeld.
Alle eigenschappen zijn vrouwelijk
Daarom is vanaf nu mijn motto: alle eigenschappen zijn vrouwelijk.
Als een vrouw een eigenschap heeft, is het een vrouwelijke eigenschap, gewoon omdat een vrouw die eigenschap heeft. Alle eigenschappen zijn ook mannelijk: zodra een man een eigenschap heeft, is het een mannelijke eigenschap.

Energie
Het gaat natuurlijk wel wat energie vergen om iedereen mee te krijgen in het anders aankijken tegen eigenschappen. Om alle eigenschappen sekse-neutraal te maken, zullen we ons moeten inspannen. Iets wat zo diep in onze maatschappij en onszelf verankerd ligt, krijg je niet zomaar veranderd.
Bevestigen
Ik wil er graag mijn steentje aan bijdragen, speciaal waar het gaat over vrouwen. We hebben het wel nodig om dat als vrouwen onder elkaar in elkaar te bevestigen, want alleen door elkaar te versterken kunnen we onze hardnekkige zelfafwijzing doorbreken.
Heel je vrouwelijkheid
Daarom geef ik zaterdag 11 maart een dag Heel je vrouwelijkheid. Op die dag claimen we onze vrouwelijkheid, of we nou groot zijn of klein, super zorgzaam of super intelligent, barsten van het zelfvertrouwen of onzeker zijn. Wij zijn vrouwelijk, puur omdat we vrouwen zijn,

Kom je?
Er zijn twee plaatsen vrijgevallen. Ben jij erbij? Lees hier hoe je je kunt aanmelden.