100% verantwoordelijkheid nemen

  1. Onderzoek dan of je de neiging hebt om de ander verantwoordelijk te stellen voor zijn/haar gevoelens naar aanleiding van jouw gedrag door je te te verdedigen of dingen te denken of te zeggen als “je kunt alleen maar gekwetst worden voor zover je je laat kwetsen” of “je bent overgevoelig” of “stel je niet zo aan!”
  1. Kies ervoor om jezelf volledig verantwoordelijk te houden voor jouw gedrag én voor jouw deel van de communicatie, terwijl je de ander volledig verantwoordelijk laat voor de ontvangst ervan.
  1. 100% verantwoordelijkheid nemen, begint meestal met de erkenning van de naakte feiten. Je begint er dus mee met de situatie te erkennen. Dat kan in je eigen hoofd, maar je kunt het ook hardop zeggen: “ik heb … gedaan of nagelaten en jij voelt je nu rot.”
  1. Een enkele keer is dat het enige wat nodig is. Meestal is het nodig de ander te laten vertellen over zijn/haar ervaringen. Immers gezien en gehoord worden, is vaak al genoeg om gevoelens zelf te verwerken. Door er over te praten wordt soms ook helder dat jouw gedrag bij de ander harder binnenkwam vanwege eerdere ervaringen. We hebben immers allemaal in de loop van ons leven gevoeligheden ontwikkeld.